ALUAN

Agama Ku

Agama Ku

Pesanan

Dari Anas bin Malik r.a. berkata Rasulullah s.a.w. telah bersabda : “ Barangsiapa yang berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali dan akan dihapuskan daripadanya dosa dan diangkat baginya sepuluh darjat.
(Muslim)


Isnin, 16 April 2012

Bakal 7th Batch

Tarikh : 19 Feb 2012 (Isnin)
Peristiwa : Telor Pertama 7th Batch
Induk Jantan : BL (kg) Guk 1-2, Suara Kecil, Tekan Angguk
Induk Betina : BL (kg) Seladang Gantung, Suara Kecil, Tekan Angguk
Sangkar : No.1
Menetas : 
..........................................................................................................................

Update 16 April 2012
Induk dah mula mengawan dan duk memerap dalam sangkar. Ini bermakna anak ni dah kena asingkan.

Umur 3 minggu 4 hari


............................................................................................................................


Update 26 Mac 2012

Setelah telur yang dibawah tidak menjadi...betina ambil masa lama sedikit untuk bertelur kembali. Ini berpunca dari kekurangan Kalsium kerana stok tulang sotong dah habis. Induk kembali bertelur dan mengeram dengan elok sehingga la menetas pada 22 Mac 2012.


............................................................................................................................


Memang Produktif betul pasangan ni.....dengan pantas anak 6th batch diasingkan. Itu pun dah mengacauibu nak bertelur.

10 ulasan:

  1. ado lebih bawak mari sini la ...hahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bulih sgt la mie weii....kalu kawe g....kalu dop gak, demo mari..

      Padam
  2. iih best.. pos laju boleh kut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh pak su....tp confirm pak su terima bangkai nnt hehe... problemnya hari ini langsung induk tak mau masuk mengeram. Tengok telur mcm xberkualiti je. Esok nak buang supaya induk dpt bertelur baru

      Padam
  3. Salam,

    Nk tanya ada tk lagi betina gagap...meh kawe pinjam wat pawah. Kawe nk match dgn SJ gagap penuh kawe. 2-3x trun ckup la...

    Ada member tuh pinjam betina pesum kawe tak pulang²...tk tau apa ceriter

    matLan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm.....alamak,tak pulang langsung...adoii parah. Burung tu bukan betina la boh. Dh btukar jd jantan haha. Boleh je pesum SJ tu boh... mainan tu akan turun kt anak. Jerun apa crite abe lan ?

      Padam
  4. Ingat betina...bkn apa kalau betina ada gagap...% nk dpt anak pun full gagap tu tinggi la. Tak penuh pun 5-6 baris dpn tu kurang² gagap. Ank turun ni ikut ibu kebanyakkan nya... pasal tu kalau tk der ibu yg elok²..malas nk wat pesum.

    Jerun dah masuk batch 20. Dlm byk² tu sekor hampir nk jadik...tp tk der rezeki mati sbb stress kot...dah naik layang balik. Pesum pun dah stop sbb tmpt nk kasi clear... SJ nnt tu kira last lah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak jadi jerun tak ?, sy ada kenalan..dgn dia ada betina tindan tp kos dia tinggi la...id silumanx dlm youtube

      Padam
  5. mcm yg kawe cakap lah... dah 20x tetas seko jer jadik....

    Kawe tak belh plak nk bukak youtube...tk dpt tindan pun dpn betina penguku pun dah ok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sayangnya....makanan tak cukup kot, kurang Zat, Kurang kalsium. Sangkar No. 1 sy..dah masuk anak ketujuh dah...non stop. Anak 3 minggu ibu start bertelur.

      Padam