ALUAN

Agama Ku

Agama Ku

Pesanan

Dari Abu Sa’id al-Khudri r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Setiap orang yang puasa satu hari kerana Allah, maka Allah akan menjauhkannya dari neraka sejauh 70 000 musim.”
(Muslim)


Kepada sesiapa yang sedang mencari kerja sila ke Tajuk JAWATAN KOSONG KERAJAAN.

Rabu, 21 September 2011

Harga Pasaran Burung Tekukur

Standard harga:-

Burung Kampung

1) Burung kg galak sangkar layang RM 50.00 - RM 150.00
2) Burung Baru (kg) sudah ajar masuk cetok dan turun tanah belum menangkap RM 150.00 - RM 200.00
3) Burung Baru (kg) sudah menangkap tidak lebih 10 ekor RM 250.00 -RM 400.00
4) Pikat baru (kg) RM 450.00 -RM 600.00
5) Pikat tua/candi (kg) RM 700.00 - RM 1000.00

Anak Kacuk (jawa @siam)/Pesum kg + kg

1) Dalam ladung RM 200.00 - RM 350.00
2) Galak sangkar layang  RM 400.00 - RM 500.00
3) Burung Baru ajar belum atau sudah bunuh RM 600.00 - RM 800.00
4) Pikat Baru RM 1000.00 - RM 2000.00
5) Pikat tua/candi RM 3000.00 ke atas.

Ini adalah standard harga pasaran semasa, harga mengikut negeri adalah berbeza. Harga yang dinyatakan diatas adalah standard harga di Wilayah tengah (Selangor, KL). Tinggi atau rendah harga adalah bergantung pada keelokan rupa, kelasakkan, suara, permainan dan kemampuan sesekor burung itu sebagai pikat @ bakal pikat.

54 ulasan:

  1. harga lebam bang oiii,sri pelangi

    BalasPadam
    Balasan
    1. lebam macam mana,,,? tapi inilah rate rata2 yang orang duk letak rega...

      Padam
    2. KOROK TERKUKUR PESOM18 Mac 2012 11:33 PG

      MIN... KAU PUNYA HARGA JAHANAM OOOO.... MANA ADA ORG JUAL MAHAL2... AKU JUAL BURUNG PESOM START DARI RM 50~300 JO...
      PIKAT.... YG PENTING DAPAT RAMAI KENALAN..KALAU LETAK HARGA MACAM NI CAMNER KITA NAK TERUSKAN HINGA KEJENERASI SETERUSNYER... NNT ORG X BERMINAT NAK MAIN KUKUR LG..

      Padam
    3. salam korok...haha, Rate hok kawe tulis ni bukan rate kawe. Rate biasa orang duk beli. Kenalan kawe jual anak pesom umur 4 bln RM800 sepasang. Cina kt klang (buat pesom) jual RM50 sekor tp burung reject. Member kawe amek anak pesom melaka umur 4 bulan RM200 sekor. Cina kt kepong jual anak pesom galak kt sangkar RM200 sekor dgn sora jawa pun ado lagi. Rate ni bukannya FIX tp kebanyakkan rega org jual beli lagu ni laa. hehe

      Padam
    4. pikat murah sikit take ke ... kalau ade bgi tahu ye ...

      kalau burung baru nk jadikan pikat berape lama ...

      kalau nk bgi tahu ,, ni email facebook : m.shahrin99@yahoo.com

      ni nama facebook : mohamad shahrin

      Padam
    5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. betul3x.....lagi-lagi nak ajar burng. senak perut ooooo ajar burung...

    BalasPadam
  3. alah biase lah,,harga,,semua ikut cina,,,,,,,berniaga semua ikut cina kan,,,,eheheheh,,,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. barang rare harga pun rare la....tidak semudah berbicara untuk melatih seekor tekukur menjadi pikat

      Padam
  4. Salam min? Anak pesom nk jual ada x? Kalu ada kwn nk bli,ni no kwn 01129253766 (ady)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wassalam ady...duk area mana ? takat ni xda la....clear smua. yg ada pun hat baru keluar (tetas). Anak SJ dak jual sebab tu anak sulong. nnt kalu ada kawe roger

      Padam
  5. salam min...kawe pun nak jugok ana pesom..kalu ada demo massage kawe...0175689305

    BalasPadam
  6. saya nak bertanya sikit kt otai2 care2 nak bagi burung tekukur rajin berbunyi sebab burung tekukur saya bunyi pagi je antara kol 8.00- 8.30 maklumlah saya budak baru belajar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xcukup biasa lagi tu dgn tuan. Bnyk ka burung kt umah. Cuba tgk tajuk2 dlm blog sy...rasanya ada kot

      Padam
    2. X bnyak cuma ada 2 ekor sahaja

      Ade x nak jual bb tak tangkap lagi

      Padam
    3. ada la sekor kalu nak...tp masih nk kena ajar lagi...dh bunyi tanah tp masih belum cukup masak

      Padam
    4. berapa harga ,duduk mana

      sor lambat balas

      Padam
    5. rm150
      ini videonya https://www.youtube.com/watch?v=wlmAbor53a0
      https://www.youtube.com/watch?v=9Js2D3cDI3k

      Padam
    6. amin : pikat sekor berape ,, kau dok mne ..

      Padam
    7. pikat tua ada...nak ? member punya. Guk 1 sora kasar. nangkap dh berpuloh....RM1000. Nak burung low spec pun ada tp rega pun rm300-rm700. kalu berminat kol terus owner...xdok nok mark up2

      Padam
  7. Salam nk tnye pikat tekukur ade jual lgy x??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm...maaf lewat reply. Bz sket...xsmpt nk update blog. Laani pesum slow sbb induk hat rajin biak tu tlepas. Hat jadi laani induk seladang jati saja...tp baru dpt 2 pasang anak. Ni baru nk masuk sarang balik

      Padam
  8. spe nk bli pikat tua aq.tongkat som selang lebat.mmg candi pacak on trus.

    BalasPadam
  9. Askm bang. Dok area mane.saya cari ank burung kcuk siam yg bnyk selang + angguk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm.. sy duk rawang. Sy xda kacuk siam. Semua burung kampung

      Padam
  10. Asalamualaikum semua....saya br beli ank terkukur pesum rm250 .....ok ke hrga tu?beli di klang.....kdai kata brg pesum seldg jati.....sy pn x tau sgt..br nk bljr psl terkukur ni....tq smua....

    BalasPadam
    Balasan
    1. rate anak pesum kebanyakkan tempat mmg mcm tu. jika pandai cari blhj dpt murah sket. tunggu dgr la dia ada guk ke tak....kalau kedai kt klang tu...anak pesum reject pun RM50 sekor dia jual

      Padam
    2. amin...erti kata anak pesum rejek tu yang mcm mana??? langsung dah tak bole nak ajar atau bulu tak cantik...

      Padam
  11. as'kum... sy nak cari denak kg yg baru bunuh xlbh dr 10 ekor.. kalau ada kol or sms sy di 012-2424192

    BalasPadam
  12. assalammualaikum ,,

    siapa ade jual pikat kampung bru bunuh xlebih 10 ekor bgi tahu sy ,, klau ada call or sms sy di

    014-2637511 ,, sy dok melaka area merlimau ,,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada jual sms saya ada tinggal 4 ekor ajer burung pikat
      01123189498 burung saya ada yang dah bunuh 12 ekor ada yang dah bunuh 8 ekor
      saya takap guna jebak dengan racik

      Padam
    2. mohamad shahrin...slm bang..merlimau area mane tu...bukn ke rmai otai mean berung...nk cri sore mcm mane....

      Padam
  13. tak ada ka yang dari ipoh...nak gak follow tgk pikat tekukur ni...bole timba pengalaman...mana tau bole timbul minat

    BalasPadam
  14. salam otai2 sye ada brung suare mcm pondan terlalu slow.kalau nk nyaringkn suara nya mcm mane?ada cra x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sore slow2 la bagus..senang nagkap bh.....

      Padam
  15. Amin: saya ada 30 ekor burung tekukur, sje wt suka2 tangkap. Bla dh byk cmni, xtau nk ltak mane, ada x kdai mane2 yg nk bli burung ni.

    BalasPadam
  16. Amin: saya ada 30 ekor burung tekukur, sje wt suka2 tangkap. Bla dh byk cmni, xtau nk ltak mane, ada x kdai mane2 yg nk bli burung ni.

    BalasPadam
  17. salam .... saya cari tekukur tak pandai bunyi lagi ada jual tak..jangan lah mahal sagat
    saya nak bela saja..taknak buat pikat
    kalau ada sms me 01123189498

    BalasPadam
  18. kat sebelah mana melaka ada orang jual burung baru pesum ataupun kacuk?

    TQ

    BalasPadam
  19. Denak kuh 3 ,dlm pasaran la ni berapa harga?

    BalasPadam
  20. Sy ada pikat pesum da bunuh 7 ekor..
    spe nk roger sy..
    suara da kg..
    0177551569
    shahrol

    BalasPadam
  21. Pikat kpg nk jual 400 area ipoh..
    0175121691 zul..


    BalasPadam
  22. Sy nak jual denak.kampong rm400 dan kacok rm500..sy duk port klang.tell 0178806335

    BalasPadam
  23. Pikat kg tu dah byk bunuh ke?

    BalasPadam
  24. ada video tak denak2 yang nak jual tu?

    BalasPadam
  25. kat melaka area masjit tanah byak burung yg ok,kalau berminat leh sy kenal kan,saje nak tolong kawan2 yg minat sama.0196303280-rizal

    BalasPadam
  26. sy sendiri pon ada 3 ekor brung kg yg dah boleh d ajar jadi pikat,harga rm150 ke atas,berminat boleh sms atau call sy-0196303280

    BalasPadam
  27. sapa ade jual burung pemikat terkukur area melaka n.sembilan.saya nak beli,harga dlm 200 kebwh la,ade roger saya0196541933.saya duk area tampin n.s

    BalasPadam
  28. Sapa ade jual pikat pesum area kl, brapa harga

    BalasPadam
  29. Salam 1 malaysia. Ada x nk jual denak yg dah bunuh bwah 10 ekor kalau ada sms sya n brapa harga 0195302630

    BalasPadam
  30. Lokasi melaka tengah
    Pikat kacuk utk dijual - Tetap tanah - bunuh 11 ekor - selang kuku-
    0126204470 khairul.

    BalasPadam
  31. Buat Panduan untuk Rakan rakan yang baru belajar atau tetiba nak belajar memikat Tekukur dimelaka.

    Harga burung baru untuk Kacuk di kawasan saya Rm300- 500 (ikut baka)
    sedia untuk ditambat ,

    kebanyakan yang saya dapat , tambat dalam tak sampai 2 bulan , BB dah kencang.
    Bila bulu dah siap ,penuh.
    dah boleh turun untuk diajar.ikut PERINGKAT 2 yg betul.
    Kalau sudi ikut Cara dan petua saya, selalunya, tak sampai sebulan ajar , dah boleh membunuh/ menangkap.

    Berbeza dgn burung kg, kerana
    Masa yang perlu diambil, untuk burung tsebut ,sedia turun tanah diajar pun 2-3 kali lebih lama dari burung kacuk.

    Tapi saya ada juga kwn2 yang mahu menjual , pikat Kg yang dah ditambat dan sudah berbunyi di tanah, lingkungan harga Rm100-200.
    ada minat, hubungi/sms
    0126204470 khairul.

    Terima kasih, Tuan tanah kedaung. tumpang meracik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Spo2 nk bela brung hrga mmpu milik.pikat pesum,kg,ank muda,pikat tua.kwn nk lps murah2.owner trlebih muatan dh kat umh.nk lps sparuh2.brung pesum bkn reject air suara.khas wat ank untk jd pikat.dri baka2 trpilih.....0192409118.....midi

      Padam