ALUAN

Agama Ku

Agama Ku

Pesanan

Dari Anas bin Malik r.a. berkata Rasulullah s.a.w. telah bersabda : “ Barangsiapa yang berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali dan akan dihapuskan daripadanya dosa dan diangkat baginya sepuluh darjat.
(Muslim)


Selasa, 27 Disember 2011

Mandi

Ibu sangkar no.1
Lepas mengeram induk betina suka mandi dan berendam dalam air. Lagi pun hari cuaca agak panas dan kawe tengok induk ni duk kat tepi bekas minum je. Jadi kawe masukkan sebekas air kedalam sangkar dan lihat bukan main lagi seronok dia berendam.

PUNAH

Anak Mati
Setelah Induk sangkar no.2 tinggal telor, kawe tumpangkan telor pada induk sangkar no.1 yang sedang mengeram. Selang beberapa jam telor induk sangkar no.1 menetas dan hari berikutnya telor tumpang menetas. Hari ini tengok anak telor tumpang dah mati, mungkin induk tak bagi makan. Halau ibu keluar dari sarang tengok telor tumpang sebiji lagi dah ditebuk anak tapi anak mati didalam telor tak sempat keluar ataupun ditebuk oleh induk sangkar no. 1 tu. Nampak gayanya lepas kena ikhtiar dapatkan sepasang tekukur jawa untuk buat ibu tumpang.


kiri telor tumpang, kanan telor induk asal tak menetas