ALUAN

Agama Ku

Agama Ku

Pesanan

Dari Anas bin Malik r.a. berkata Rasulullah s.a.w. telah bersabda : “ Barangsiapa yang berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali dan akan dihapuskan daripadanya dosa dan diangkat baginya sepuluh darjat.
(Muslim)


Jenis - jenis alunan suara tekukur

Burung Tekukur mengeluarkan 3 jenis alunan suara mengikut situasi dimana atau bagaimana keadaannya. Burung tekukur akan berdegukuntuk menandakan kawasannya dan memerap / menekanuntuk memanggil betina. Burung tekukur akan mengeluarkan bunyi menguku / angguk jika hendak berlawan.

Seladang Jati / Tongkat Mati
Istilah ini diguna pakai bagi Burung Tekukur yang berbunyi thor ko kooo  yang mana tiada "koh" dihujungnya yang dinamakan GUK. Bunyi ini bertujuan untuk menandakan kawasannya dan memanggil burung betina atau lawannya. Begitu juga dengan Guk 1 yang bunyinya thor ko koo "koh" dengan ada tambahan "koh" dihujungnya, begitu juga dengan Guk 2 yang mana bunyinya thor ko kooo "koh koh",    Guk 3, dan lain - lainsumber youtube by boboyselama


Guk 1
Guk 1 yang bunyinya thor ko koo "koh" dengan ada tambahan "koh" dihujungnya, begitu juga dengan Guk 2 yang mana bunyinya thor ko kooo "koh koh",    Guk 3, dan lain - lain


sumber youtube by azharbalikpulau

Seladang Gantung
Burung Tekukur yang dipanggil seladang gantung apabila burung ada bunyi Guk 1 & bunyi Seladang seperti "thor kho koo koh" "thor kho koo koh" "thor kho kooo" "thor kho kooo" yang mana kadang - kadang ianya mengeluarkan "koh" kadang - kadang tidak
sumber youtube by boboyselama

Guk 2sumber youtube by chongnam61

Guk 3Memerap / Menekan

 

sumber youtube by Mraizul1

Angguk / Nguku


sumber youtube by kenny323566

Angguk Gagap / Tindan


sumber youtube by chongnam61

Perap Guk / Tongkat / Rantau
Istilah bunyi ini dinamakan bagi burung tekukur yang mana ketika memerap atau menekan ada "Koh" dihujungnya....alunan ini juga merupakan salah satu kelainan dari alunan biasa seperti "tarik guk" "memerap" & "mengganguk". Tidak semua tekukur mempunyai alunan seperti ini.


sumber youtube by iiz30

Selang / Selang Kuku / Selang Muku
istilah ini diberi bagi tekukur yang mengeluarkan bunyi perap sekali dan mengeluarkan bunyi angguk sekali (tapi tidak mengganguk) seperti " thor kho thor" "kho kho", " thor kho thor" "kho kho", " thor kho thor" "kho kho" bunyi ini merupakan salah satu permainan burung yang mana tidak semua tekukur mengeluarkan alunan ini.


sumber youtube by spaceboy5241


Sulam
Sulam adalah selingan diantara Selang Kuku & Tekan Angguk. Bunyinya ialah  "thor kho thorrr - kho kho kho, thor kho thorrr - kho kho kho, thor kho thor - kho kho - thor kho thor - kho kho kho"
Burung itu akan buat Tekan Angguk - Tekan Angguk - Selang Kuku - Tekan Angguk.

Teleku
Teleku adalah istilah diberi bagi burung tekukur yang bunyi sama dengan SULAM tetapi dalam keadaan yang marah dan dah jadi tunggang langgang bunyinya.

Bersambungggggggg...............