ALUAN

Agama Ku

Agama Ku

Pesanan

Dari Anas bin Malik r.a. berkata Rasulullah s.a.w. telah bersabda : “ Barangsiapa yang berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali dan akan dihapuskan daripadanya dosa dan diangkat baginya sepuluh darjat.
(Muslim)


Jumaat, 13 Mei 2016

Petua - Petua Old Timer (OTAI)

Disini kawe ingin kongsikan bersama2 dengan pembaca blog tentang beberapa petua turun temurun yang diamalkan oleh peminat - peminat burung tekukur terdahulu. Petua-petua ini merangkumi pemakanan burung terpilih, kaedah menjinakkan burung, kaedah melatih burung untuk dijadikan pikat serta petua mengubati burung yang sakit.


Kambu / Sekoi ( white millet ) + Madu + Tongkat Ali


Kali ini aku nak mencuba buat homemade kambu / sekoi (white millet) yang diadun bersama madu tongkat ali. Tongkat ali ini perlu direndam bersama madu untuk tempoh tertentu agar ektrak khasiat tongkat ali ini larut bersama madu. Setelah cukup tempoh, kemudian akan diadunkan bersama kambu / sekoi (white millet) untuk dijadikan sebagai makanan yang berkhasiat pada burung - burung dalam peliharaan. Cuma nanti perlu di lihat keberkesanan kaedah ini untuk kesihatan burung peliharaan kita.

Cili Burung Jeruk Madu

Salah satu petua untuk melawaskan suara burung tekukur ialah dengan memberi makan cili burung yang dijeruk dengan madu. Paling singkat cili dijeruk ialah satu malam. Ianya juga baik untuk sistem penghadaman burung serta mengatasi masalah kecacingan. Kuantiti yang perlu diberi sebanyak 2-3 biji dengan menyuapnya pada burung. Jangan terlalu kerap kerana ianya boleh merosakkan suara burung, cukup sekadar sebulan sekali