ALUAN

Agama Ku

Agama Ku

Pesanan

Dari Anas bin Malik r.a. berkata Rasulullah s.a.w. telah bersabda : “ Barangsiapa yang berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali dan akan dihapuskan daripadanya dosa dan diangkat baginya sepuluh darjat.
(Muslim)


Isnin, 17 Oktober 2011

Generasi Ke-4 ( Update 23/11/2011 )

Tarikh : 17 oktober 2011 (isnin) 5.00pm
Peristiwa : Telur Pertama untuk anak ke-4
Sangkar : No.1
Due Date : 30 Oktober 2011


Setelah seminggu anak ke-3 berusia yang 3 minggu diasingkan, induk mula bertelur kembali untuk anak ke-4. Telur pertama keluar pada petang 17 oktober. Jika tiada apa2 yang menggangu telur ini akan menetas pada 30-31 oktober nanti.
.............................................................................................................


UPDATE 31 OKTOBER 2011


Anak Baru Menetas
Tepat jangkaan kawe kerana hari ini telur induk sangkar ini sudah pun menetas, tengahari tadi kelihatan kelibat anak dibawah badan induk betina. Tengok pada fizikal anak menunjukkan anak itu betina. Sangkar pesum no.3 dan 4 sudah menunjukkan potensi kerana masing - masing jantan sudah memerap dalam sarang.

.............................................................................................................................


UPDATE 04 NOV 2011


5 HARI
Masa ambil gambar ini induk keluar makan, jadi dapat juga lihat anak ke-4 dari induk ini. Sebelah kiri betina dan kanan adalah jantan. Berusia 5 hari dari terikh menetas 31 Okt 2011.
............................................................................................................................


UPDATE 10 NOV 2011


10 hari
............................................................................................................................

UPDATE 15 OKT 2011

2 MINGGU

............................................................................................................................

UPDATE 23 NOV 2011



Dah besar pun dan dah mula makan sendiri. Umur 3 minggu. Kali ini induk tak kalut nak masuk sarang mungkin terlalu awal untuk bertelur kembali

UPDATE 20/12/2011

Anak ini dah pun besar, yang jantannya ada kawan datang ambil manakala pasangannya dilepaskan kedalam ladung. Sekarang induk tengah mengeram telur untuk anak ke-5 dan kemungkinan hujung minggu ini menetas.

7 ulasan:

  1. Assalam,bro xjual ke anak terkukur?
    klu blh saya nk beli sepasang anak burung yg dah pandai mkn sndiri..saya duk di tanjung malim,ni no saya (sham- 017-5069761)

    BalasPadam
  2. memang plan nak jual, untuk 1st round xjual sebab nak simpan baka. sekarang induk sangkar 1 dah ada 2 pasang anak. so anak sulung dah boleh let go, manik pun dh mula tumbuh dan belaja bunyi nnt sy update gambar. sangkar 2 dah 2 kali anak, anak sulung yg betina terlepas, anak kedua ni tunggal.jika berminat datang la rawang.

    BalasPadam
  3. yang ini anak baru kan...? dah ada orang booking ke ?

    BalasPadam
  4. Pandai hang pesom ya nik, respek aku. Teruskan usaha, bole buat side income ni.. ' Rezki itu datang dari apa yang kita usahakan, bukan dari apa yang hendak kita usahakan' so keep it up..

    BalasPadam
  5. THANKS Otai Farid, baru belajar nak buat..plan nak amek jantan jerun dari kawan...minggu lepas gi tgk burung tu dah hilang bulu jerun dia....tp xpa..nak amek jugak baka dia

    BalasPadam
  6. sesiapa kiranya bisa bantu carikan product ini,
    tayangan di youtube dengan judul
    "jebak merbok"
    http://www.youtube.com/watch?v=eOeO-2E3408
    lokasi produksi tg malim malaysia
    saya mau order.
    sesiapa yang bisa bantu untuk order
    akan saya berikan komisi.
    atau bolehlah kirim address kedai penjualnya.
    ini email saya : erickalvino@gmail.com
    terimakasih

    BalasPadam